Penyedia Internet US TravelWifi Masuk ke Indonesia, Menawarkan Teknologi CloudSim

travelwifi indonesia

Sebuah syarikat teknologi global yang beribu pejabat di Houston, Amerika Syarikat (AS), TravelWifi, hadir untuk memeriahkan industri internet di Indonesia.

TravelWifi menawarkan produk unik dengan teknologi cloudSim, tanpa kad sim. Dengan teknologi ini, syarikat mensasarkan pasaran internet di kawasan bandar yang belum dilindungi oleh rangkaian gentian optik dan juga pengguna internet dengan mobiliti tinggi.

Ketua Pegawai Eksekutif Travelwifi Indonesia, Firman Raditya, mengatakan bahwa 2020 merupakan titik tolak bagi model perniagaan, yang pada awalnya melayani keperluan internet agar pelancong asing menjadi keperluan domestik.

“Wabak ini telah mempercepat penembusan penggunaan internet di negara ini kerana hampir semua aspek kehidupan yang sebelum ini offline telah menjadi dalam talian,” kata Firman dalam pernyataannya, Rabu (16/6/2021).

Dengan teknologi cloudSim, pengguna dapat menyambung ke rangkaian penyedia internet di mana-mana negara yang bekerjasama dengan TravelWifi.

Bekerjasama dengan Operator Selular Indonesia


Di Indonesia, TravelWifi bekerjasama dengan Telkomsel, XL, Indosat, dan Smartfren. Di AS sahaja, syarikat itu bekerjasama dengan AT&T, Vodafone, dan T-Mobile. Kemudian Softbank dan Docomo untuk Jepun, serta Singtel dan Starhub di Singapura.

“Kerjasama ini dengan pelbagai penyedia menyediakan sambungan rangkaian ‘tempat kosong’. Kelebihan lain ialah modem TravelWifi dapat dibawa ke mana-mana, “kata Firman.

Dia menambah, kelebihan teknologi cloudSim memungkinkan pembaikan rangkaian segera dan jauh kerana tidak memerlukan pemeriksaan fizikal.

Deposit untuk Pinjaman


TravelWifi mempermudah orang Indonesia untuk mendapatkan modem ini, hanya dengan membuat deposit pinjaman modem dan membayar paket data yang diperlukan. Bayaran deposit akan dikembalikan 100 peratus apabila pelanggan mengembalikan modem.

TravelWifi juga mengajak pengguna tidak hanya untuk menjadi pengguna, tetapi juga membuka peluang untuk menjadi sebagai distributor, reseller, atau affiliate.

Selain Indonesia, TravelWifi adalah syarikat global juga mempunyai lokasi pejabat di Perancis, Sepanyol, Singapura, Chile dan seluruh Timur Tengah .

Lihat Juga :   Ciri PiP di YouTube & Youtube Shorts Akan Menemui Pengguna Tidak Lama Lagi

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: