TV ini membolehkan anda menjilat (dan merasa) apa yang anda lihat pada skrin

Adakah impian zaman kanak-kanak anda menjadi kenyataan?

Homei Miyashita, seorang profesor di Universiti Meiji di Jepun, telah membangunkan prototaip skrin TV yang membolehkan penonton menjilat apa yang mereka lihat pada paparan. Pada asasnya, ia adalah skrin TV ‘boleh dijilat’ yang menggunakan 10 kanister perisa untuk menyembur kombinasi rasa tertentu untuk mencerminkan apa sahaja yang ada pada skrin. Ia sesuai dipanggil ‘Taste the TV’ (TTTV) dan cara ia berfungsi agak mudah.

Seperti yang ditunjukkan oleh seorang pelajar Universiti Meiji untuk wartawan, anda hanya perlu memberitahu skrin bahawa anda ingin merasai sesuatu, dalam kes ini, coklat manis. Kanister perisa berfungsi bersama-sama untuk mengetahui gabungan rasa yang baik yang kemudiannya disembur dengan pancutan ke atas kepingan plastik.

“Matlamatnya adalah untuk membolehkan orang ramai mengalami sesuatu seperti makan di restoran di seberang dunia, walaupun semasa tinggal di rumah,” kata Miyashita.

 

Profesor itu bekerja dengan 30 pelajar di universiti untuk membangunkan pelbagai alat berkaitan perisa, termasuk garpu yang menjadikan rasa makanan lebih kaya. Miyashita berkata versi komersil TTTV akan menelan belanja AS$875 untuk dikeluarkan, yang tidak buruk memandangkan kebolehan futuristiknya.

Tetapi jika anda fikir ia hanya berfungsi untuk memuaskan peminat gastronomi yang ingin tahu yang terperangkap di ruang tamu mereka, fikirkan semula.

Profesor itu berkata TTTV mempunyai aplikasi lain yang berpotensi. Sebagai contoh, ia boleh bertindak sebagai alat pembelajaran jarak jauh untuk sommelier dan tukang masak, dan ia juga boleh digunakan sebagai alat ‘sosial’ untuk merasai permainan dan kuiz. Cukup mudah semasa semua orang terperangkap di rumah, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Lihat Juga :   Starlink Mungkin Ada Di Malaysia Tahun 2023

Tetapi mungkin salah satu potensi kegunaan yang paling menarik untuk TTTV terletak pada apa yang Miyashita rujuk sebagai versi rasa platform penstriman muzik, yang bermaksud: Tempat di mana pengguna boleh ‘memuat turun’ citarasa dari seluruh dunia.

Buat masa ini, kita perlu menunggu sehingga peranti seperti ini menjadi arus perdana yang cukup untuk menjadi pembelian yang layak.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!