Twitter membuat ciri baharu, meminta pengguna berkongsi tweet semasa mengambil screenshot

Pengasas Twitter akan menerima hampir usd1 trilion jika pengambilalihan Elon Musk selesai

Twitter membuat ciri baharu, meminta pengguna berkongsi tweet semasa mengambil screenshot

Twitter telah mula mengambil langkah untuk menghalang pengguna daripada mengambil screenshot tweet dan berkongsinya di media sosial lain.

Twitter diketahui mula membuat beberapa perubahan pada platform media sosial mereka. Baru-baru ini, syarikat itu kini dilaporkan telah melancarkan satu ciri baharu yang akan menggesa pengguna untuk berkongsi tweet dalam bentuk pautan, apabila mereka akan mengambil screenshot tweet tersebut.

Ciri ini nampaknya telah dilancarkan sebagai langkah oleh Twitter untuk menghalang pengguna daripada mengambil tangkapan skrin tweet dan berkongsinya pada aplikasi media sosial yang lain. Oleh itu, pengguna tidak boleh berkongsi kandungan secara tidak langsung atau melalui imej daripada tangkapan skrin tweet di Twitter.

Melaporkan daripada Mashable (10/10), ciri baharu ini nampaknya merupakan cara Twitter untuk meningkatkan trafik daripada perkhidmatan aplikasi media sosial mereka. Sebabnya, melalui ciri baharu ini, pengguna atau orang lain yang membuka pautan tweet akan berada dalam aplikasi Twitter lebih lama.

Sementara itu, jika pengguna mengambil screenshot tweet dan berkongsinya di platform media sosial lain, syarikat tidak akan mendapat manfaat daripada aktiviti ini. Oleh itu, cara baharu ini dilakukan supaya lebih ramai orang meluangkan masa di Twitter supaya iklan dan tweet yang dipromosikan akan lebih kerap dilihat.

Lihat Juga :   Lebih Murah Dengan CelcomDigi Fiber

Tambahan pula, ciri baharu yang ada di Twitter ketika ini dilaporkan telah muncul pada beberapa pengguna. Menurut Mashable, pengguna Twitter terpilih akan melihat pilihan apabila mereka mengambil tangkapan skrin tweet yang meminta untuk berkongsi atau menyalin pautan ke tweet itu.

Twitter akan memaparkan mesej pop timbul (prompt) meminta pengguna berkongsi tweet tersebut kerana ia telah dikesan telah mengambil tangkapan skrin. Mesej tersebut mengandungi dua pilihan untuk ‘Salin pautan’ dan ‘Kongsi Tweet’ yang boleh memudahkan pengguna memuat naik tweet ke platform media sosial lain.

Pilihan ‘Share Tweet’ dikatakan mempunyai fungsi yang sama seperti ikon ‘Share’ yang terdapat pada setiap tweet. Dengan cara ini, pengguna boleh DM tweet, berkongsi dengan komuniti, menandakannya atau berkongsinya melalui mesej dan aplikasi sosial lain selepas mereka memilih butang.

Walaupun begitu, buat masa ini ciri baharu Twitter masih terhad kepada pengguna aplikasi yang menggunakan peranti iOS. Manakala bagi pengguna aplikasi versi Android berkemungkinan versi baharu akan menyusul pada masa hadapan.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!