U.S. akan menyumbangkan 7 juta dos vaksin ke 6 Negara di Asia, termasuk Malaysia

U.S. to donate 7 million vaccine doses to Asia

Dalam kenyataan rasmi Rumah Putih yang dikeluarkan pada 3 Jun, A.S. telah mengumumkan rancangan untuk menyumbangkan sekurang-kurangnya 80 juta lebihan dos vaksin COVID-19 di seluruh dunia pada akhir Jun 2021.

Menurut kenyataan itu, 19 juta dos (kira-kira 75 peratus daripada 25 juta dos awal) akan dikongsi melalui COVAX, inisiatif perkongsian vaksin COVID-19 global yang disokong oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kira-kira 25 peratus bekalan vaksin A.S. akan disimpan untuk keadaan kecemasan, dan bagi negara untuk berkongsi secara langsung dengan sekutu dan rakan kongsi.

“Untuk dos yang dikongsi melalui COVAX, Amerika Syarikat akan mengutamakan Amerika Latin dan Caribbean, Asia Selatan dan Tenggara, dan Afrika, bekerjasama dengan Kesatuan Afrika,” menurut kenyataan rasmi Rumah Putih.

Lebih kurang tujuh juta lebihan dos akan dikirim ke Asia, termasuk India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Afghanistan, Maldives, Malaysia, Filipina, Vietnam, Indonesia, Thailand, Laos, Papua New Guinea, Taiwan, dan Kepulauan Pasifik.

Ini merupakan berita baik untuk negara-negara terlibat terutama Malaysia, dan ini akan dapat mempercepatkan proses vaksinasi di Malaysia. 

Proses vaksinasi dikebanyakkan negara menjadi perlahan kerana ramai rakyatnya yang ragu terhadap vaksin yan tidak berasal dari barat seperti Pfizer-BioNTech dan AstraZeneca, berbanding pilihan buatan China seperti Sinovac.

Dari baki lebihan vaksin, enam juta akan menuju ke Amerika Selatan dan Tengah, dan lima juta lagi ke Afrika, dan Kesatuan Afrika.

Enam juta dos lagi akan disasarkan kepada keutamaan wilayah dan penerima rakan kongsi, termasuk Mexico, Kanada, Republik Korea, Tebing Barat dan Gaza, Ukraine, Kosovo, Haiti, Georgia, Mesir, Jordan, India, Iraq, dan Yaman, sebagai dan juga untuk pekerja barisan hadapan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Lihat Juga :   Mengapa Malaysia mengimport sayur-sayuran

“Ini akan memakan masa, tetapi Presiden telah mengarahkan Pentadbiran untuk menggunakan semua kakitangan pemerintah A.S. untuk melindungi individu dari virus ini secepat mungkin,”.

“Vaksin dan jumlah tertentu akan ditentukan dan dibagi ketika Pentadbiran melalui logistik, peraturan, dan parameter lain khusus untuk setiap wilayah dan negara.”

Rumah Putih juga menyatakan bahawa ia tidak akan menggunakan stok vaksinnya sebagai semacam tawar menawar untuk mendapatkan bantuan dari negara lain.

Sebaliknya, negara ini akan bekerjasama dengan negara lain yang sudah siap dan memerlukan vaksin, memberi keutamaan kepada mereka yang mempunyai rancangan kesediaan vaksin yang kuat, bersama dengan negara-negara yang mengutamakan individu dengan risiko penyakit yang paling tinggi.

Perjanjian perkongsian vaksin rentas sempadan pertama yang dibuat A.S. adalah dengan negara jirannya, Kanada dan Mexico.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!