Vaksin Covid19 : Ibu yang sedang hamil dan menyusu kini boleh mengemas kini status di MySejahtera

KUALA LUMPUR – Ibu hamil dan menyusui kini boleh mengemas kini status mereka di aplikasi MySejahtera, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional, Khairy Jamaluddin.

Dia mengatakan bahawa kemas kini aplikasi juga membolehkan pengguna memasukkan bulan dan tahun tarikh akhir kehamilan mereka, atau status penyusuan.

“Temujanji anda akan berdasarkan vaksin yang sesuai untuk anda di PPV (pusat vaksinasi) tertentu,” katanya.

Sementara itu, pengguna bukan MySejahtera dinasihatkan untuk menghubungi hotline Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 untuk mengemas kini status mereka.

Ibu yang sedang hamil dan menyusu kini boleh mengemas kini status di MySejahtera

Grafik yang dikeluarkan oleh jawatankuasa pada 24 Mei menunjukkan bahawa vaksin Pfizer-BioNTech sesuai untuk wanita yang hamil antara 14 dan 33 minggu, sementara tusukan AstraZeneca dan Sinovac tidak sesuai.

Vaksin AstraZeneca dan Pfizer-BioNTech telah diluluskan untuk ibu yang menyusui, tetapi jawatankuasa itu mengatakan data mengenai penggunaan Sinovac untuk individu tersebut adalah terhad.

Pengguna hamil dan menyusui juga disarankan untuk mendapatkan khidmat nasihat perubatan mengenai vaksin Covid-19.

Ahad lalu, Khairy mengatakan aplikasi MySejahtera akan dikemas kini untuk membolehkan pengguna yang menerima tarikh vaksinasi yang salah untuk menukar atau membatalkan janji temu mereka, termasuk mereka yang memilih vaksin AstraZeneca.

Dia menambah bahawa aplikasi ini juga akan membolehkan pengguna memasukkan maklumat seperti sama ada mereka hamil atau menyusu. – The Vibes, 2 Jun 2021

Lihat Juga :   Lelaki Positif COVID-19 Meninggal Dunia di Tepi Jalan Semasa Berjalan Dari Johor Ke Terengganu

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!