Wanita di Pulau Pinang bersalin dalam kereta, selepas hospital didakwa menyuruhnya pulang

Tidak sampai tiga jam selepas dihantar pulang oleh doktor pada Isnin lalu (27 Dis), seorang wanita terpaksa bersalin dalam kereta ketika tersekat dalam kesesakan dalam perjalanan ke hospital, lapor The New Straits Times.

Selasa lalu, tular Facebook post Penangku Viral, menceritakan kejadian itu. Post tersebut telah mendapat lebih 1,600 reaksi dan lebih daripada 771 komen.

Menurut catatan itu, wanita itu – yang tinggal di Sungai Ara, Pulau Pulau Pinang – dilaporkan cuba memasukkan dirinya ke hospital awam di tanah besar pada jam 11 pagi selepas mengalami tanda-tanda bersalin.

Kira-kira jam 12.30 tengah hari, seorang doktor memeriksanya dan mendapati pangkal rahimnya hanya mengembang hingga 2cm menurut The Star. Tidak menyangka dia bersalin dalam masa terdekat, dia diberitahu pulang selepas tiga jam.

Wanita itu telah merayu kepada doktor untuk membenarkannya kekal di hospital, dengan alasan bahawa dia tinggal di luar tanah besar – tetapi tidak diendahkan.

Kira-kira jam 7 malam itu, wanita itu memberitahu suaminya bahawa dia perlu dikejarkan ke hospital semula, kerana dia mengalami pendarahan.


Disebabkan trafik pada waktu puncak, aplikasi navigasi Waze menganggarkan bahawa pasangan itu akan mengambil masa sekurang-kurangnya 50 minit untuk sampai ke hospital terdekat.

Wanita itu akhirnya bersalin dan bersalin di dalam kereta. Dia kemudiannya dibawa ke hospital swasta berhampiran.

Walaupun kedua-dua ibu dan anak selamat, mereka sekeluarga kini perlu bimbang tentang kos tambahan yang ditanggung untuk melawat hospital swasta.

Mengenai kejadian itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang, Dr Ma’arof Sudin, memberitahu media pada Jumaat lalu bahawa siasatan akan dijalankan segera untuk “memperbaiki penyampaian perkhidmatan kesihatan dan perubatan kepada rakyat”.

Lihat Juga :   DUA LALUAN DI GUA MUSANG DITUTUP SEBULAN, TRAFIK DIJANGKA SESAK MENJELANG RAYA

Sumber : AsiaOne

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!