Warga Malaysia kerugian RM1,700 kepada pembeli iPhone yang menipunya dengan wang kertas palsu

Warga Malaysia kerugian RM1,700 kepada pembeli iPhone yang menipunya dengan wang kertas palsu

Warga Malaysia kerugian RM1,700 kepada pembeli iPhone yang menipunya dengan wang kertas palsu

Walaupun kita mendengar berpuluh-puluh penipuan perbankan dalam talian sejak beberapa tahun kebelakangan ini, jangan lupa bahawa penipuan juga boleh berlaku dalam transaksi tunai.

Baru-baru ini, impian seorang penunggang penghantar makanan untuk memulakan perniagaan sendiri dengan wang yang diperoleh daripada penjualan iPhonenya musnah selepas dia menjadi mangsa penipuan nota palsu.

Menerusi Facebook, mangsa Asyraff Akra berkongsi bagaimana dia ditipu oleh pembeli wanita yang telah membeli iPhone miliknya. Dia menjelaskan bahawa transaksi itu dibuat secara peribadi dan dia menyerahkan telefonnya sebagai pertukaran dengan jumlah yang dipersetujui, yang dibayar kepadanya secara tunai.

Bagaimanapun, dia hanya mendapati timbunan wang yang diterimanya adalah palsu apabila dia memasukkan wang itu ke dalam mesin deposit tunai, dan ia enggan menerima wang kertas itu.

“Saya diuji oleh Tuhan hari ini.. menjual telefon saya kerana saya ingin memulakan perniagaan sendiri, tetapi saya ditipu. Wang kertas RM100 semuanya palsu. Hanya wang kertas RM50 yang sebenar.” Asyraff berkata.

Sementara itu, dia turut menyertakan gambar wang berkenaan yang menunjukkan dia dibayar dengan timbunan wang kertas RM100 palsu, dan tiga keping wang kertas RM50 tulen.

Di ruangan komen, Asyraff berkata dia menerima sejumlah 17 keping wang kertas RM100 palsu dan dengan itu kerugiannya berjumlah RM1,700. Beliau kemudian mendedahkan bahawa perjanjian itu berlaku di luar pasar raya Billion yang terletak di Bandar Teknologi Kajang.

Asyraff berkata dia kemudian cuba menghubungi WhatsApp penipu itu tetapi kecewa apabila mengetahui dia telah menyekatnya.

Lihat Juga :   Google akan perkenalkan AI ​​Search chatbot apabila terancam dengan kehadiran ChatGPT

Asyraff juga berkata dia tidak mengambil gambar wajah pembeli kerana tidak menyangka perkara seperti ini akan berlaku. Selain itu, dia tidak pernah mengalami penipuan sepanjang menjalankan perniagaan.

Susulan kejadian itu, Asyraff berkata dia memutuskan untuk membuat laporan polis berhubung perkara itu. Beliau juga berharap pengalaman malangnya akan meningkatkan kesedaran tentang wang kertas palsu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan mengesahkan bahawa polis telah menerima laporan mangsa menerima wang kertas palsu untuk telefon bimbit yang dijualnya dalam talian.

“Mangsa bertemu suspek – seorang wanita tempatan – di pusat beli-belah Billion di Bandar Teknologi Kajang. Suspek membayar RM1,950 dalam 17 not RM100 dan lima not RM50.,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau juga berkata suspek dilihat bersiar-siar menaiki Kia Cerato berwarna coklat ketika kejadian jenayah itu berlaku.

“Orang ramai dinasihatkan supaya peka dengan penipuan seperti itu. Berhati-hati dan jangan tergesa-gesa dalam jualan yang melibatkan pembayaran secara tunai atau Cash On Delivery (COD). Kenal pasti juga individu yang terlibat dalam penjualan itu bagi mengelak menjadi mangsa penipuan,” katanya.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!