WHO Luluskan Suntikan Vaksin Sinovac Covid-19 China

Sinovac COVID-19 vaccine

GENEVA – Organisasi Kesihatan Sedunia semalam meluluskan vaksin Sinovac Covid-19 untuk penggunaan kecemasan – vaksin China yang kedua yang menerima lampu hijau dari WHO.

Agensi kesihatan PBB menandatangani vaksin dua dos Sinovac, CoronaVac, yang berpusat di Beijing, yang sudah digunakan di beberapa negara di seluruh dunia.

photo AFP
photo : AFP

“Saya dengan senang hati mengumumkan bahawa vaksin Sinovac-CoronaVac telah diberikan senarai penggunaan kecemasan WHO setelah didapati selamat, berkesan, dan terjamin kualiti,”

kata ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus pada sidang media.

“Keperluan penyimpanan yang mudah CoronaVac menjadikannya ianya sangat sesuai untuk low-resource settings,” tambahnya.

“Apa yang penting sekarang adalah untuk dapat memberi vasksin penyelamat nyawa ini kepada ramai orang dengan cepat.”

WHO mengatakan senarai penggunaan kecemasan (EUL) memberi panduan kepada negara, penyumbang dana, agensi perolehan dan masyarakat tentang jaminan bahawa vaksin tersebut telah memenuhi standard antarabangsa.

Bulan lalu, Sinopharm menjadi vaksin Cina pertama yang diluluskan oleh WHO.

Organisasi ini juga telah memberikan status EUL kepada vaksin yang dibuat oleh Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson dan jab AstraZeneca yang dihasilkan di India, Korea Selatan dan EU.

Penyenaraian WHO membuka jalan bagi negara-negara di seluruh dunia untuk meluluskan dan mengimport vaksin untuk diedarkan dengan cepat.

Ini juga membuka pintu bagi para penghasil vaksin untuk memasuki fasiliti perkongsian vaksin global Covax, yang bertujuan untuk memberikan akses kepada doses yang adil ke di seluruh dunia, terutama di negara-negara miskin.

Pada masa ini, hanya AstraZeneca dan beberapa Pfizer yang ada dalam skema ini.

Lihat Juga :   Pembayaran Tol Menggunakan Kad Touch ‘n Go Akan Dihentikan Pada 2025

“Dunia sangat memerlukan banyak vaksin Covid-19 untuk mengatasi ketaksamaan akses yang besar di seluruh dunia,” kata Mariangela Simao, penolong ketua pengarah WHO untuk akses kepada produk kesihatan.

“Kami mendesak pengeluar untuk sama-sama terlibat dalam kemudahan Covax, berkongsi pengetahuan dan data mereka dan menyumbang untuk mengatasi wabak ini.”

Kadar keberkesanan

“WHO mengesyorkan vaksin untuk digunakan pada orang dewasa 18 tahun ke atas, dalam jadual dua dos dengan jarak antara dua hingga empat minggu,”

kata agensi itu dalam satu kenyataan.

Vaksin Sinovac mengandungi bentuk coronavirus yang tidak aktif yang tidak dapat menyebabkan penyakit. Ia juga mempunyai zat yang membantu menguatkan tindak balas imun terhadap vaksin.

Apabila diberi suntikan, sistem kekebalan tubuh mengenal pasti virus yang tidak aktif sebagai asing dan membuat antibodi terhadapnya, yang kemudian akan mengenali virus aktif dan mempertahankan tubuh terhadapnya.

Beberapa orang berusia lebih dari 60 tahun mengambil bahagian dalam ujian klinikal suntukan Sinovac.

Namun, WHO mengatakan tidak boleh ada batasan usia atas vaksin kerana “tidak ada alasan untuk mempercayai ia mempunyai profil keselamatan yang berbeza” pada generasi yang lebih tua.

Sinovac jab sudah digunakan di 22 wilayah di seluruh dunia, menurut laporan AFP.

Selain China, negara-negara yang menggunakan Sinovac termasuk Chile, Brazil, Indonesia, Mexico, Thailand dan Turki.

Chen Xu, duta besar China di Geneva, mengatakan status EUL CoronaVac memperluas jumlah alat global untuk memerangi wabak tersebut.

Lihat Juga :   Malaysia Akan Mengecualikan Caj Jalan Raya Untuk Kenderaan Singapura Semasa Minggu Pertama Pembukaan Semula

“China akan terus bekerjasama dengan masyarakat antarabangsa untuk mempromosikan aksesibilitas dan kemampuan vaksin Covid-19 terutama di dunia membangun,” katanya dalam tweet. – AFP, 2 Jun 2021

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!