WWDC 2023 : Worldwide Developers Conference tahunan Apple akan diadakan pada 5–9 Jun 2023.

WWDC ialah Persidangan Pembangun Sedunia (Worldwide Developers Conference) tahunan Apple di mana pembangun boleh menghadiri sesi dan bertemu dengan jurutera Apple. Acara Apple 2023 akan diadakan pada 5–9 Jun sebagai acara dalam talian, dengan pembangun dan pelajar terpilih dijemput ke hari ucaptama khas pada hari Isnin, 5 Jun.

Pengumuman yang Dijangka

 • iOS 17
 • iPadOS 17
 • macOS 14
 • watchOS 10
 • tvOS 17
 • Alat dengar AR/VR

  Apple mengumumkan pada 29 Mac bahawa Worldwide Developers Conference nya yang ke-34 akan berlangsung pada minggu 5 Jun hingga 9 Jun 2023, bermula dengan acara ucaptama pada hari Isnin, 5 Jun.

  Seperti persidangan 2022, WWDC 2023 akan menjadi acara dalam talian, walaupun pembangun dan pelajar terpilih akan dijemput ke Apple Park pada 5 Jun untuk menonton ucaptama dan pembentangan State of the Union serta bertemu dengan peserta lain dan pekerja Apple.

  Pengumuman yang Dijangka

  Perkakasan bukanlah sesuatu yang pasti di WWDC, dan terdapat beberapa tahun di mana Apple memberi tumpuan sepenuhnya kepada perisian. Pada 2022, kami menyaksikan pelancaran MacBook Pro dan MacBook Air, dan pada 2023, kami menjangkakan sekurang-kurangnya satu pengumuman produk perkakasan.

  Alat dengar AR/VR

  Apple akan mempamerkan set kepala AR/VR yang telah lama dikhabarkan di WWDC, menurut khabar angin. Debut WWDC akan memberi masa kepada pembangun untuk mereka bentuk apps dan pengalaman untuk peranti itu menjelang pelancaran akhir tahun ini.

  Kami telah menyerlahkan beberapa ciri set kepala AR/VR utama, tetapi kami mempunyai pusingan set kepala AR/VR khusus yang mengagregat semua khabar angin yang kami dengar setakat ini.

  • Kedua-dua keupayaan realiti tambahan dan maya dengan pilihan untuk menukar mod dengan tombol kawalan seperti Digital Crown.
  • Pek bateri luaran yang dipakai di pinggang.
  • Reka bentuk yang ringan dan selesa dengan jalur seperti Apple Watch dan bersirat pada muka.
  • Pilihan untuk kanta preskripsi.
  • Paparan mikro-OLED 4K.
  • Cip silikon Apple yang berkuasa – sama seperti cip yang digunakan dalam Mac.
  • sistem pengendalian xrOS dengan App Store khusus, pengalaman FaceTime yang unik dan pilihan untuk menjalankan apl iPhone dan iPad.
  • Kaedah kawalan berasaskan gerak isyarat tanpa pengawal fizikal.
  • Sedozen+ kamera yang boleh membaca ekspresi muka, mengesan pergerakan badan dan memetakan kawasan sekitar.
  • Iris mengimbas untuk pengesahan.
  Lihat Juga :   Apple merancang untuk menyediakan ciri 'lockdown mode' untuk menentang serangan siber


  Mac Pro


  Apple merancang untuk memperkenalkan versi Mac Pro yang dikemas kini dengan cip silikon Apple, dan mesin itu mungkin diperkenalkan di WWDC.

  Kami tidak menjangkakan perubahan reka bentuk yang ketara pada Mac Pro dengan kemas kini tertapi lebih kepada peralihan kepada silikon Apple.

  Pengumuman Perisian yang Dijangka


  Apple akan memperkenalkan iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, tvOS 17 dan watchOS 10 di WWDC. Pratonton akan diberikan kepada pembangun selepas acara ucaptama supaya mereka boleh membina apps yang memanfaatkan ciri baharu sebelum pelancaran awam musim luruh.

  iOS 17 dijangka menampilkan beberapa peningkatan kualiti hidup yang diminta pelanggan dan bukannya satu ciri tajuk utama. Khabar angin telah mencadangkan ia akan menyertakan beberapa “ciri yang paling diminta,” walaupun perkara yang termasuk secara khusus tidak diketahui setakat ini.

  Kemas kini tidak akan sama besar seperti beberapa kemas kini lain kerana Apple sedang bersedia untuk membuat perubahan besar pada App Store, membenarkan pemuatan sisi pada peranti yang dijual di Eropah. Ini disebabkan oleh perubahan peraturan yang digubal oleh Kesatuan Eropah, dan dijangka hanya terpakai kepada iPhone Eropah.

  Namun, membenarkan pemuatan sisi memerlukan beberapa kemas kini pada iklan sistem pengendalian yang memerlukan beberapa usaha pembangunan yang biasanya akan dimasukkan ke dalam ciri baharu. Tambahan iOS 17 yang lain akan termasuk penyepaduan set kepala AR/VR dan CarPlay yang dipertingkatkan, dengan butiran penuh tentang perkara yang mungkin tersedia dalam pusingan iOS 17 kami.

  About Author

  Tinggalkan Balasan

  Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *