Xiaomi mungkin telefon bimbit pertama yang menggunakan Snapdragon 8 Gen 2

Xiaomi mungkin telefon bimbit pertama yang menggunakan Snapdragon 8 Gen 2. Semak senarai phone Xiaomi di Shopee rasmi Malaysia

Beberapa hari lalu Qualcomm secara rasmi mengumumkan pemproses mudah alih Snapdragon 8 Gen 2 terbaru. Chipset itu disahkan akan mula dilancarkan pada telefon mudah alih sebelum akhir tahun ini, tetapi Qualcomm hanya mengumumkan beberapa rakan kongsi tanpa menyatakan jenama mana yang akan menjadi yang pertama menggunakan chipset baharu itu.

Beberapa rakan kongsi yang didedahkan termasuk ASUS ROG, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, Xiaomi, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Meizu dan ZTE. Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun telah mendedahkan di Weibo bahawa telefon perdana Xiaomi yang akan datang akan menjadi yang pertama menggunakan Snapdragon 8 Gen 2.

Selain daripada mendedahkan bahawa platform Snapdragon 8 Gen 2 akan membuat kemunculan pertamanya pada peranti perdana Xiaomi, Ketua Pegawai Eksekutif itu turut memuji chipset itu kerana menyediakan tahap koordinasi yang tinggi antara perisian dan perkakasan. Ini diperlukan untuk mencipta prestasi yang lebih baik dan mengimbangi hayat bateri peranti.

Malangnya, seperti dilaporkan Gizmochina (18/11), Lei Jun tidak mendedahkan nama peranti perdana yang akan menggunakan chipset ini. Selaras dengan kebiasaannya, Xiaomi akan mengeluarkan model perdana generasi baharu pada setiap akhir tahun atau pada awal tahun hadapan.

Pemproses mudah alih Snapdragon 8 Gen 2 menggunakan seni bina 1+2+2+3 baharu, yang terdiri daripada satu teras super besar (berdasarkan Cortex-X3), empat teras prestasi 2.8 GHz dan tiga teras kecekapan 2.0 GHz. Selain itu, pemproses baharu ini menggunakan modem Snapdragon X70 5G dan sistem RF yang disepadukan dengan pemproses Qualcomm AI 5G. Ia juga merupakan SoC Snapdragon pertama yang menyokong penggunaan serentak dua rangkaian 5G yang berbeza.

Lihat Juga :   Samsung: Siri Galaxy Note Ditamatkan

 

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *