Yoodo 5G sedang dalam perjalanan, MVNO pertama menawarkan 5G di Malaysia?

Yoodo 5G

Pengguna Yoodo mungkin akan dapat menggunakan 5G tidak lama lagi kerana syarikat telekomunikasi digital di rangkaian Celcom telah membayangkan bahawa 5G sedang dalam perjalanan. Ini boleh menjadi Operator Rangkaian Maya Mudah Alih (MVNO) pertama Malaysia yang menawarkan perkhidmatan 5G, mengatasi Maxis yang masih menunggu kerajaan untuk menyelesaikan semakan penggunaan 5G semasa.

Yoodo tidak memberikan garis masa yang jelas untuk bila service 5Gnya akan ketersediaan tetapi halaman 5Gnya telah menyatakan bahawa pengguna akan mendapat percubaan percuma untuk perkhidmatan 5Gnya. Melihat kepada pilihan 5G semasa di Celcom, kami menganggap bahawa Yoodo berkemungkinan hanya menawarkan 5G kepada pengguna dengan pelan data berkelajuan tinggi. Yoodo kini menawarkan salah satu pelan data bulanan nilai terbaik dengan 20GB data berkelajuan tinggi berharga RM20.

Untuk menggunakan 5G, anda memerlukan peranti serasi 5G, pelan enable 5G dan berada dalam kawasan liputan 5G Digital Nasional Berhad (DNB). Berikutan penggabungan Celcom-Digi, Celcom perlu melepaskan kepentingannya dalam Yoodo dalam tempoh 18 bulan sebagai sebahagian daripada usahanya dengan MCMC untuk menangani kebimbangan persaingan. Ini bermakna Yoodo memerlukan pembeli baharu pada pertengahan tahun 2024 atau ia perlu menghentikan operasinya dalam tempoh 3 bulan selepas tamat Tempoh Pencairan. Jika Yoodo pergi secara solo, ia mungkin perlu menandatangani perjanjian akses 5G sendiri dengan DNB.

Satu lagi MVNO, XOX, telah melancarkan program Percubaan Mesra 5Gnya secara senyap-senyap untuk pengguna terpilih bulan ini tetapi halaman T&C telah dialih keluar. Program percubaan 5G terbuka kepada pelanggan terpilih untuk masa yang terhad dan ia terpakai kepada pelanggan yang menggunakan kedua-dua SIM fizikal dan eSIM.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!