YouTube Hapuskan “Dislike” Di Kritik Pengguna

dislike button youtube

 

YouTube baru-baru ini mengumumkan bahawa ia mula membuang kiraan pada button dislike dalam video. Walau bagaimanapun, dasar ini telah menerima kritikan, termasuk daripada pencipta terbesar mereka, PewDiePie.

Dalam video baru-baru ini, PewDiePie mengulas bahawa pada pendapat peribadinya, keputusan YouTube adalah sesuatu yang pelik dan mengelirukan.

Dipetik dari Comicbook, Isnin (15/11/2021), YouTuber dari Sweden ini mengatakan bahawa dislike boleh menjadi sesuatu yang baik untuk penonton platform tersebut.

“Di YouTube, ia adalah petunjuk sama ada video itu bagus atau tidak,” kata lelaki yang nama sebenarnya Felix Arvid Ulf Kjellberg dalam videonya bertajuk “YouTube Removed The Dislike Button.”

Beliau memberi contoh, jika ada yang sedang mencari video tutorial tetapi mempunyai 20 peratus atau lebih dislike, maka boleh dikatakan video tersebut adalah tutorial dan teruk sehingga dia tidak berbaloi untuk menontonnya.

Balas Serangan Dislike


Selain itu, menjawab dakwaan bahawa YouTube melakukannya untuk mengelakkan “serangan dislike,” PewDiePie berkata perkara itu tidak berlaku dengan kerap.

Menurutnya, pemuat naik video boleh menyembunyikan jumlah suka dan tidak suka dengan mudah.

“Fungsi itu sudah ada. Jika anda menjadi sasaran banyak dislike, anda boleh remove button dislike itu” tambah PewDiePie.

Chris Burton, pemilik saluran Chris’ Half-Asleep, juga mengatakan bahawa bilangan dislike boleh menunjukkan betapa bagus atau tidak sesebuah video, serta membantu pengguna mengelakkan umpan klik.

“Selalunya, anda tidak boleh mempercayai tajuk atau imej lakaran kecil. Jika anda telah melihat tutorial video dan hampir kesemuanya tidak disukai, anda tahu ia tidak akan membantu,” kata Burton seperti yang dipetik oleh BBC.

Lihat Juga :   Macam Mana Nak Tukar Nama di Facebook

YouTube Menghapuskan Dislike Secara Berperingkat

Pencipta British mengakui bahawa langkah ini menghapuskan aspek intimidasi atau “bom dislike.”

Tetapi Burton menambah: “Saya tidak fikir begitu 99 peratus orang menggunakan butang dislike.”

Sebaliknya, Burton menghargai alat yang disediakan YouTube untuk menghentikan buli dalam talian. Menurutnya, kaedah ini secara automatik telah menyekat jumlah komen benci.

Sebelum ini, YouTube mengumumkan bahawa ia telah mula menyembunyikan jumlah “tidak suka” atau “dislike” pada video di platformnya. Walaupun begitu, butang ibu jari ke bawah akan dikekalkan.

Dalam blognya, YouTube mengatakan ia memperkenalkan beberapa ciri dan dasar “untuk memastikan bahawa YouTube menggalakkan interaksi hormat antara penonton dan pencipta.”

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!