YouTube meminta maaf selepas tuntutan hak cipta palsu label muzik Malaysia menutup Lofi Girl

Lofi Girl & FMC Music Sdn Bhd

Jika anda kerap menggunakan YouTube, anda mungkin pernah mendengar tentang Lofi Girl. Digemari oleh ramai pelajar kolej atau sesiapa sahaja yang mahukan muzik chill, saluran yang dahulunya dikenali sebagai ChilledCow mempunyai live strim ‘lofi hip hop radio’ dengan berpuluh-puluh ribu penonton secara live pada satu-satu masa. Namun, pada 10 Julai lalu, radio lofi itu tiba-tiba “ditutup“, disebabkan oleh bantahan hak cipta yang dikeluarkan oleh sebuah label muzik dari Malaysia bernama FMC Music Sdn Bhd Malaysia.

Lofi Girl dalam tweet mereka, mereka telah menerima notis takedown hak cipta pada video strim langsung mereka, menamatkan muzik berterusan selama dua tahun yang telah mereka keluarkan. Ini sudah tentu akan menjadi tuntutan hak cipta palsu kerana Lofi Girl hanya menggunakan muzik yang dikeluarkan melalui label muzik ChilledCow atau dengan kebenaran daripada artis. Notis hak cipta bukan sahaja menyekat live streaming, tetapi juga menjejaskan channel kerana ia mendapat bantahan hak cipta; Channel dengan banyak bantahan hak cipta akan menyebabkan akaun mereka ditutup oleh YouTube.

Syukur kerana YouTube akhirnya menghubungi mereka dan menjelaskan bahawa mereka telah mengesahkan permintaan takedown hak cipta sememangnya tidak betul dan sebaliknya youtube telah menamatkan akaun FMC Music Sdn Bhd sebagai balasan. Mereka juga telah membuang bantahan hak cipta dan mengembalikan live streaming langsung Lofi Girl. YouTube juga memohon maaf kepada Lofi Girl atas kejadian itu.

Perkara berakhir agak berbeza untuk Muzik FMC. Berikutan tweet Lofi Girl yang menjelaskan mengapa strim langsung mereka dimatikan, FMC Music telah mendapati diri mereka menerima tindak balas daripada komuniti. Saluran media sosial mereka penuh dengan komen marah mengenai dan ramai pengguna meninggalkan ulasan negatif di Google juga.

Lihat Juga :   Google Duo dan Meet Digabungkan menjadi Satu Platform

Menurut Malaysiakini, FMC Music mendakwa bahawa mereka digodam, dan mereka tidak mempunyai sebab untuk memfailkan tuntutan hak cipta kerana mereka music mereka hanya berkisar kepada lagu pop Melayu dan tuntutan hak cipta telah difailkan pada hujung minggu apabila tiada kakitangan di tempat kerja, dan mereka juga hanya mengetahui perkara itu apabila mereka kembali ke pejabat pada hari Selasa kerana bercuti Aidiladha dan melihat saluran mereka telah digodam. Mereka juga telah melaporkan kejadian itu kepada Google.

Sumber : Malaysiakini

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!