YouTuber Malaysia Meraih Pendapatan Lebih RM600,000 Dari 7 Tahun Yang Lalu Mencipta Kandungan

Seorang pencipta kandungan Malaysia berusia 26 tahun baru sahaja meraikan memperoleh lebih RM600,000 hasil daripada bermain permainan video dan menyiarkan kandungannya di media sosial sejak tujuh tahun lalu

Mohd Rezza Rosly, yang lebih dikenali dalam talian sebagai Rezzadude, baru-baru ini memberitahu Harian Metro dalam satu temu bual bahawa dia bersyukur kerana dapat menyara hidup dengan hobi yang pada awalnya tidak terfikir untuk dilakukan.

Rezzadude kini mempunyai lebih 295,000 pelanggan di YouTube, dan juga mempunyai pengikut yang ramai di platform media sosialnya yang lain, seperti TikTok, Instagram dan Facebook.

Graduan Universiti Selangor (UNISEL) itu berkata ia adalah sumber pendapatan yang tidak dijangka kerana dia hanya berniat untuk menghiburkan orang ramai dengan telatahnya apabila mula menyiarkan video

Berkelulusan diploma dalam bidang komunikasi dan pengajian media, Rezza berkata minatnya terhadap permainan video bermula apabila dia melihat sepupu bermain permainan di konsol buat kali pertama.

“Seminggu kemudian, ayah saya mengejutkan saya dengan PlayStation 1, dan sejak itu, saya mula meneroka benda lain sendiri,” katanya kepada harian Melayu.

Dia menambah bahawa dia mula membuat kandungan secara berterusan pada 2015 kerana dia diilhamkan oleh YouTuber Sweden dan pencipta kandungan permainan video, PewDiePie.

“Inspirasi saya ialah PewDiePie kerana dia adalah YouTuber permainan video nombor satu, jadi saya mahu mengikut jejaknya dengan membuat kandungan yang sama, tetapi dengan cara setempat,” katanya.

“Sejujurnya, saya tidak tahu menjadi YouTuber boleh menjana pendapatan kerana saya fikir ia hanya untuk suka-suka, sehinggalah satu hari saya diberitahu oleh rakan yang lebih arif.”

“Alhamdulillah, saya mendapat sambutan dalam talian sehinggakan saya pernah viral sebelum ini, dan saya gembira kerana dapat membuka mata masyarakat bahawa sebenarnya terdapat banyak streamer di negara kita,” katanya.

Lihat Juga :   5 Idea Pendapatan Pasif (Passive Income) Jana Duit 24/7

Di sebalik beberapa cabaran, pemain berusia 26 tahun itu berkata dia bersyukur dengan apa yang telah dicapai setakat ini

“Pendapatan saya tidak tetap, tetapi biasanya lebih RM2,000 sebulan. Ia hasil kerjasama dengan YouTube dan menjalankan kempen,” katanya.

Dia menambah bahawa dia menggunakan wang itu untuk membeli konsol permainan dan permainan video yang lebih baharu untuk kandungannya.

“Tambahan itu adalah untuk meringankan beban keluarga saya. Keluarga saya menyokong dan mengikut saya. Saya kini mempunyai rancangan yang lebih besar, iaitu membuka kafe bertemakan permainan video, selain menubuhkan pasukan esport, sama ada sebagai jurulatih atau pemain, ” katanya.

Sumber : says.com

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *